Moje recepty

  Nakládaný kořeněný hermelín

Suroviny:
3 hermelíny, 10 kuliček nového koření, 2 lžičky tymiánu, 1 lžička rozmarýnu, 2 bobkové listy, feferonky, pálivou papriku, černý pepř, olej

Postup:
Tymián, rozmarýn, černý pepř, rozdrťte a smíchejte
s pálivou paprikou. Hermelíny podélně rozkrojíme poté na půl a na rozkrojenou stranu posypeme směsí.
Vložíme do sklenice přidáme kuličky nového koření, po stranách vložíme bobkové listy. Zalejeme olejem (použijte lžíci, na ni lejte olej, ať stéká po sklenici). Necháme odležet 2 týdny v lednici. Čím déle tím lépe. Dobrou chuť.

  Nakládaný pálivý hermelín

Suroviny:
2 hermelíny, pálivé feferonky (jalapeňo), sladká paprika, argentinské koření, olej,

Postup:
Hermelíny nakrájíme na trojúhelníčky, na rozkrojenou stranu posypeme sladkou paprikou a argentinským kořením. Vložíme do sklenice prokládáme hermelín
a feferonky, poté zalejeme olejem. Necháme odležet 7 dní v lednici. Dobrou chuť.

  Fazolový salát

Suroviny:
plechovka červených fazolí, 8 brambor, 2 vajíčka, 3 okurky,
větší cibule, lžíce hořčice, sůl, pepř, kečup

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, vejce na tvrdo. Žloudek rozmačkáme, vše nakrájíme na drobno, osolíme, opepříme, přidáme kečup a řadně promícháme. Podávámé jako přílohu
k sekané nebo karbenátku. Dobrou chuť.




  Milanův blaf aneb plněná rajčata a vajíčka

Suroviny:
7 rajčat, 5 vajec, máslo, hořčice, sardelová pasta, sůl

Postup:
Vejce uvaříme na tvrdo. Podélně rozpůlíme rajčata i vejce, vyjmeme žloudky, vnitřek rajčat a dáme do misky. Přidáme kostku másla, sardelovou pastu asi 5cm, 2 - 3 lžičky hořčice, osolíme, rozmáčkáme a promícháme. Rajčata a vejce naplníme směsí. Podáváme s pečivem. Dobrou chuť.


Bramborák - křupavá perla české kuchyně

  Pikantní bezvaječný bramborák - 10 porcí

Suroviny:
2 kg brambor, 300 g sýra Eidam (30 %), 10 g drceného kmínu, 10 g chilli koření, sůl, 100 g cibule, 100 g polohrubé mouky,
3 dl oleje


Postup:
Z nastrouhaných brambor, mouky a soli připravíme těsto na bramborák - ale bez vajec. Pak do něj vmícháme strouhaný sýr, drobně pokrájenou cibuli a koření. Vytvoříme placky a usmažíme. Jsou výtečné k pivu i vínu. Dobrou chuť.






  Bramboráky s jablky a medem - 10 porcí

Suroviny:
2 kg brambor, 1 kg jablek, 3 žloutky, 3 dl oleje na smažení,
3 lžíce medu



Postup:
Oloupané brambory i jablka nastrouháme jako na bramborák. Promícháme, přidáme žloutky, vytvarujeme placky a usmažíme. Odsajeme ubrouskem přebytečný tuk a hotové bramboráky přelijeme na talíři medem. Dobrou chuť.

  Bramboráky se zelím, cibulí a slaninou - 4 porce

Suroviny:
600 g oloupaných brambor, 200 g hladké mouky, 1 dl mléka,
2 vejce, 100 g česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, 150g sádla. Zelí: 450 g kysaného zelí, 50 g cibule, cukr krystal, kmín, 10 g hladké mouky, sůl.

Sypání:
100 g uzené slaniny, 100 g cibule

Postup:
Oloupané brambory ustrouháme a vymačkáme vodu. Přidáme mouku, vejce, česnek, majoránku, sůl i pepř a promícháme. Z těsta tvoříme placky, jež opečeme z obou stran na rozpáleném tuku. Kysané zelí uvaříme a lehce osladíme. Drobně krájenou cibuli orestujeme
a přidáme do zelí, které zahustíme krátce opraženou moukou. Kostičky slaniny i cibule opečeme a nasypeme na placky. Dobrou chuť.

  Bramborák sladký - 10 porcí

Suroviny:
150 g strouhanky, 300 g mrkve, 2 kg brambor, 0,3 l oleje,
3 žloutky, cukr moučka, javorový sirup



Postup:
Oloupané brambory a očištěnou mrkev nastrouháme jako na bramboráky a přidáme žloutky
i strouhanku. Těsto dobře promícháme a vytvoříme placky, které usmažíme na oleji.
Podáváme podle chuti poprášené cukrem, případně i přelité javorovým sirupem. Dobrou chuť.