Recept I



Boršč

Suroviny:
1/2 kg hovězí přední, 1/2 kg vepřové plecko, 2 cibule, 1 paprika větší, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 rajský protlak (velký )kečup 5-6 brambor 5-6 bobkových listů, 1 hlávka zelí (menší), 1 zelí sterilované, olej (sádlo, ceres) zakysaná smetana, zelenou petrželku, sůl, pepř, vegeta.

Postup:
Maso vaříme asi 2hod. s bobkovým listem. Po hodině varu přidáme brambory. Zvlášť si usmažíme cibuli, papriku, petržel, mrkev, přidáme protlak a kečup. Uvařené maso nakrájíme na kostičky a necháme zvlášť na talíři. Brambory pomačkáme, přidáme nakrájené zelí syrové i kysané, po chvilce přidáme zeleninu s protlakem a necháme asi 20min. povařit. Můžeme zahustit (když je třeba). Přichutíme vegetou, dáme maso do boršče. Zakysanou smetanu dáváme do talíře.
Dobrou chuť.

ke stažení


ilustrační foto
Fazolačka s kysaným zelím

Suroviny:
Fazole, nejlépe veliké, kysané zelí, pepř, sůl, vegeta, worcestrová, omáčka, kečup, brambory, klobáska.

Postup:
Fazole namočíme nejlépe dopředu. Vodu můžeme slít nebo vařit v této. Přidáme jen vegetu, sůl, pepř a vaříme do měka. Nakrájíme na kostičky brambory a uvaříme zvlášť. Jakmile jsou fazole uvařené, tak k nim přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, worcestrovou omáčku, kečup, brambory, kys.zelí a přivedeme jen k varu, abychom si zachovali vitamíny. Polévku nezahušťuji moukou, ale raději přidám více zelí, brambor a klobásy.

Poznámka:
Tato řádně hustá polévka zasytí i jako samostatné jídlo a přijde k chuti po celý rok.
Dobrou chuť.

ke stažení   

ilustrační foto

































zpět
„Kdo se umí smát sám sobě, má právo smát se smát všemu ostatnímu, co mu k smíchu připadá.“ Jan Werich